Melibatkan Diri

Kolaborasi bersama Kami

Program MENTARI menggalakkan kolaborasi dengan mana-mana individu, kumpulan atau organisasi (kerajaan atau swasta) untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan berkaitan kesihatan mental. Bentuk kolaborasi dikategorikan kepada yang berikut: 

Kolaborasi dalam menyediakan perkhidmatan. Individu boleh mendaftar supaya mereka boleh terlibat secara berkala dalam aktiviti MENTARI berdasarkan bidang atau minat dan kepakaran mereka.  

Kolaborasi dalam mewujudkan kesedaran kesihatan mental dengan menganjurkan acara bersama. Kempen kesedaran yang dijalankan oleh MENTARI dalam bidang penyakit mental yang serius; kesihatan mental dan penempatan pekerjaan di tempat kerja; pertolongan cemas psikologi/ kesihatan mental; dan NEET (belia tanpa pendidikan, pekerjaan dan latihan).

Kolaborasi dalam menyediakan sumber untuk aktiviti MENTARI. Individu, kumpulan atau organisasi boleh menghubungi MENTARI di kawasan mereka untuk mengenal pasti perkara atau sumber yang diperlukan; antaranya termasuk sumbangan bahan kraf dan bahan makanan; tajaan kenderaan atau pusat operasi dan sebagainya.

smiley-male-volunteer-posing-with-arms-crossed

Kolaborasi bersama kami @ MENTARI

“Sendirian kita boleh melakukan sangat sedikit. Bersama-sama kita boleh melakukan banyak perkara.” (Helen Keller).

Klik di sini sebagai langkah pertama untuk meneroka kaedah kolaborasi dengan MENTARI

Program Kerjasama bersama Majikan

Program Kerjasama bersama Majikan (EPP) mewujudkan perkongsian antara MENTARI dan bakal majikan atau majikan semasa; supaya kami dapat menyediakan peluang pekerjaan dan sokongan untuk mereka yang sedang pulih daripada penyakit mental.

close-up-doctors-shaking-hands

Bekerjasama dengan Kami @ MENTARI

Urusan Kerja adalah Penting! Dengan mempunyai pekerjaan tetap, pelanggan boleh mendapatkan semula rentak hidup dan keyakinan mereka - sekali gus memudahkan rehabilitasi mereka. Bekerjasama dengan kami untuk mencipta peluang kedua untuk mereka.

Info Mentari

MENTARI ialah pendekatan baharu yang dimulakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk meningkatkan jangkauan dan integrasi semula pesakit yang mengalami masalah kesihatan mental ke dalam komuniti.

Jumlah Pelawat

Hubungi Kami

MENTARI HQ @ Selayang

LG Lot 25B,26,27 Selayang Capitol Kompleks, Selayang – Kepong Highway, 68100 Kuala Lumpur

03-6127 0946

mentari.hq@moh.gov.my