Mentari di Rumah Anda

Mentari Selayang, Selangor

Penerangan Projek

Objektif utama kami dalam mewujudkan projek ini adalah untuk mengurangkan jurang antara pengamal kesihatan awam dan mental sekali gus mewujudkan lebih banyak kesedaran berkaitan kepentingan kesihatan mental dan mengurangkan stigma bagi mendapatkan penilaian dan rawatan awal jika perlu.

Persidangan maya telah menjadi kebiasaan sejak wabak bermula dan disebabkan ini, kami memutuskan untuk membuat webinar awam dalam talian rutin menggunakan platform Zoom Meeting dan platform Facebook Live. Projek itu dinamakan “MENTARI Di Rumah Anda”.

Program ini ialah program jangkauan yang telah direka khusus untuk orang awam yang mempunyai akses kepada sambungan internet dan akaun media sosial sebagai khalayak utama kami. Berdasarkan platform yang digunakan, kami menjangkakan kebanyakan peserta kami adalah remaja dan dewasa muda yang berumur antara 18-35 tahun.

“MENTARI Di Rumah Anda” dijadualkan pada setiap minggu (petang Selasa) dengan penceramah di kalangan Pakar Psikiatri dan Pegawai Perubatan yang membentangkan topik berkaitan isu kesihatan mental. Program ini akan dimulakan dengan pembentangan selama 30-40 minit berkaitan topik pada hari tersebut serta pemberitahuan tentang petua praktikal untuk mencapai kesejahteraan kesihatan mental. Kemudian sesi diteruskan dengan sesi interaktif bersama penonton. Semasa sesi ini, kami mengalu-alukan soalan daripada orang ramai melalui kotak sembang Zoom atau bahagian komen Facebook dan penyampai akan menjawab soalan yang diberikan secara langsung di webinar. Kadangkala , soalan yang diterima adalah tidak berkaitan dengan topik yang dibincangkan, namun penceramah biasanya akan memberikan pendapat yang mudah berkaitan dengan soalan tersebut.
 

Webinar telah dipromosikan dalam akaun Facebook rasmi kami dan akaun Instagram rasmi kami. Kakitangan dari Jabatan Psikiatri & Hospital Mental Kesihatan Selayang juga digalakkan untuk mempromosikan webinar di platform mereka. Poster seperti yang disediakan sebelum webinar.

Selain daripada pembentangan yang ringkas, kami dapat merasakan interaksi langsung dengan khalayak awam,yang merupakan salah satu sebab kukuh projek ini diterima dengan baik oleh khalayak ramai.

Kesimpulan

Webinar Awam Dalam Talian boleh menjadi salah satu kaedah untuk mendekati orang ramai dan jika kita melakukannya secara rutin, ia dapat membantu memberi kesedaran tentang kesejahteraan kesihatan mental dan diharap dapat mencegah penyakit mental yang serius.

Pengarang

  1. Mohamad Hafiz Bin Zulkifli – Pegawai Perubatan, MENTARI Selayang

Info Mentari

MENTARI ialah pendekatan baharu yang dimulakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk meningkatkan jangkauan dan integrasi semula pesakit yang mengalami masalah kesihatan mental ke dalam komuniti.

Jumlah Pelawat

Hubungi Kami

MENTARI HQ @ Selayang

LG Lot 25B,26,27 Selayang Capitol Kompleks, Selayang – Kepong Highway, 68100 Kuala Lumpur

03-6127 0946

mentari.hq@moh.gov.my