RAHMAN Papan Pameran Kesihatan Mental Mudah Alih

Mentari Kota Kinabalu, Sabah

Penerangan Projek

Objektif utama adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang kontinum kesihatan mental, mengurangkan stigma yang berkaitan dengan penyakit mental, menggalakkan sikap pencarian bantuan dan amalan kesejahteraan emosi, serta mencegah pembunuhan diri melalui pendidikan individu dan acara jangkauan. Pasukan kami menetapkan garis masa yang jelas untuk membuat rancangan kerja –bagi alokasi peruntukan kewangan, bahan dan sumber manusia. Mempertimbangkan data yang diperlukan untuk membuat keputusan pada setiap langkah dan tempoh yang mencukupi untuk perancangan dan pelaksanaan.
Pada mulanya, kami menilai sumber yang sedia ada untuk mencipta projek ini. Memandangkan kami mempunyai beberapa barangan yang boleh dikitar semula dan digunakan daripada barangan yang pecah/tidak boleh digunakan seperti tapak kerusi pejabat dengan roda dan ketinggian rod boleh laras sebagai sebahagian daripada kreativiti kami untuk membuat papan lembut pameran ini. Pasukan kami juga berhasrat untuk menggunakan bahan kitar semula kos rendah supaya kami boleh membuat lebih banyak unit papan pameran. Setelah semua bahan tersedia, penilaian lanjutan tentang objektif utama dan tinjauan untuk menggunakan semua bahan yang sedia ada dengan sebaiknya telah dilakukan.
 
Beberapa cabaran telah dihadapi semasa projek ini - untuk memilih papan lembut yang sesuai untuk menukar bahan pameran, memastikan berat papan lembut dapat berdiri teguh dengan bahan yang digunakan sebagai asas, untuk memastikan papan lembut boleh berputar pada rod, saiz papan lembut adalah memadai untuk dimuatkan di dalam kenderaan dan bahan yang digunakan adalah ringan untuk mudah dibawa dan papan pameran yang mudah dibaiki dan dirombak untuk kegunaan. Cabaran-cabaran ini telah diatasi dengan kerja berpasukan yang hebat dan bimbingan berterusan daripada semua pihak yang terlibat.

Kesimpulan

Projek ini dimulakan sebagai satu pemikiran untuk meningkatkan lagi tahap kesedaran kesihatan mental sebagai pameran semasa ceramah promosi MENTARI kepada masyarakat. Sepanjang proses ini, kami menghadapi beberapa cabaran seperti mencari bahan yang sesuai, pengurusan masa dan juga aspek kemahiran. Walau bagaimanapun, dengan kerja berpasukan yang hebat, bimbingan berterusan dan idea daripada semua yang terlibat, cabaran ini telah diselesaikan dalam jayanya untuk mencapai objektif kami. Tiada yang mustahil jika anda meletakkan fikiran dan hati untuk melakukan sesuatu. Papan lembut pameran kesihatan mental bergerak kini berfungsi di unit MENTARI kami dan telah mewujudkan kesedaran bukan sahaja kepada pelanggan kami, malah kepada keluarga dan rakan mereka juga. Projek RAHMAN ini didedikasikan untuk Almarhum Encik Mohd Rahman Ismail, pembantu perubatan kanan kami yang meninggal dunia pada 18 Februari 2021. Beliau memulakan projek inovatif papan mudah alih dan menyumbang kepada pembangunan MENTARI Kinabalu. Kami telah kehilangan seorang lelaki sejati. Dalam kenangan rakan kami, rakan sekerja Ketua Rahman.

Pengarang

  1. Dr Lee Sze Chet-Pakar Psikiatri, Hospital Mesra Bukit Padang.
  2. Dr Jessica Kaur Moti -Pegawai Perubatan, Hospital Mesra Bukit Padang.
  3. Dr AlsenelloYansik -Pegawai Pelatih Perubatan, Hospital Mesra Bukit Padang.
  4. Dr Ananth Ramachandram –Pegawai Pelatih Perubatan, Hospital Mesra Bukit Padang.
  5. Encik Mohd. Rahman Ismail -PPPK, Hospital Mesra Bukit Padang.
  6. En Adrian Jay Morisin -PPP, Hospital Mesra Bukit Padang.
  7. Cik Noorkaseh-JM, Hospital Mesra Bukit Padang.
  8. Cik Elice-PPK, Hospital Mesra Bukit Padang

Info Mentari

MENTARI ialah pendekatan baharu yang dimulakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk meningkatkan jangkauan dan integrasi semula pesakit yang mengalami masalah kesihatan mental ke dalam komuniti.

Jumlah Pelawat

Hubungi Kami

MENTARI HQ @ Selayang

LG Lot 25B,26,27 Selayang Capitol Kompleks, Selayang – Kepong Highway, 68100 Kuala Lumpur

03-6127 0946

mentari.hq@moh.gov.my